Geld Lenen, lening afsluiten, goedkope lening, Krediet zonder BKR

Geld lenen maar toch financiële zekerheid?
Geld en Lenen biedt u onafhankelijk advies.

De generatiehypotheek, Gebruik de oudere generatie voor uw Hypotheek @ Geld & Lenen

Generatiehypotheek

Er zijn veel manieren waarop uw (groot)ouders u financieel kunnen helpen met de aankoop van uw huis. Ze kunnen u bijvoorbeeld geld lenen uit hun eigen vermogen, u periodieke schenkingen doen, of u een deel van de koopsom schenken. Een andere manier is dat ze samen met u de financiering afsluiten. U kiest samen met ons de financieringsvorm die bij u past. En kunt u zelf de lasten dragen, dan passen we de hypotheek aan.

De Generatiehypotheek sluit u samen met uw ouders of grootouders af. Zij gaan samen met u de financiering aan, zodat u uw eigen huis kunt kopen. Welke hypotheekvorm u daarbij neemt, dat bepalen we samen.

In het kort helpt u met een generatiehypotheek de financiele situatie van uw (klein) kinderen. Hun inkomen wordt aangevuld met dat van u waardoor het mogelijk is een groter bedrag te lenen. Het nadeel is dat u ook verantwoordelijk gehouden kunt worden als uw kinderen niet voldoen aan de aflossing van de hypotheek.

Een voorbeeld van een generatiehypotheek in de praktijk

Stel er is een situatie waarbij er concreet geld bij moet van de ouders, bijvoorbeeld euro 50.000. Wat betreft de ouders zijn er dan twee mogelijkheden. Ten eerste: ze hadden dat geld vrij beschikbaar, hetgeen niet iedereen is gegeven. Ten tweede: ze lenen op hun beurt dat geld. Dat zijn dan bijvoorbeeld ouders met een prettige overwaarde op hun eigen huis en voldoende inkomen om de extra rentelasten te kunnen betalen. In zo’n geval wil de bank natuurlijk ook de inkomenssituatie van de ouders doornemen.

Schenken en lenen

Het deel van de hypotheek dat valt onder “mededebiteurschap? moet worden doorgeschoven naar zoon of dochter.Dat kan in de vorm van schenken of lenen. Fiscaal gezien is een schenking ineens van bv euro 50.000 niet ideaal. Ouders mogen kinderen tussen de 18 en 35 jaar éénmalig een groot bedrag ineens van maximaal ruim euro 20.000 schenken. Over bedragen daarboven moet schenkingsrecht worden betaald. Los daarvan geldt dat de ouders de betaalde rente over hun extra lening niet kunnen aftrekken voor de inkomstenbelasting. Immers, het is geen lening voor of ten behoeve van hun eigen huis.

Geld lenen?