Geld Lenen, lening afsluiten, goedkope lening, Krediet zonder BKR

Geld lenen maar toch financiƫle zekerheid?
Geld en Lenen biedt u onafhankelijk advies.

Nieuws omtrent de generatiehypotheek en belastingaftrek - Geld & Lenen

Nieuws

Niet alle rentebetalingen bij een generatiehypotheek leveren een aftrekpost op voor de inkomstenbelasting. Ouders van starters op de woningmarkt kunnen de rente die zij betalen voor de woning van hun kind in beginsel niet aftrekken. Dat heeft staatssecretaris Wijn (CDA, Financiƫn) deze week in een beleidsbesluit duidelijk gemaakt. Wel verwijst hij naar fiscale zijpaden om de aftrekpost veilig te stellen.

Generatiehypotheken zijn in 2003 op de markt gekomen als tophypotheek op basis van een garantstelling door familieleden, meestal (groot)ouders. Door deze garantie kunnen jongeren hypotheekleningen afsluiten die normaal gesproken buiten hun bereik liggen. De hypotheekrente die de starter zelf betaalt, is normaal aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Als de ouder de rentebetaling geheel overneemt, kan ouder noch kind aanspraak maken op de belastingaftrek. Tot nu toe bestond onduidelijkheid over de fiscale gevolgen als de ouder tijdelijk de rentelasten voor zijn rekening neemt. Wijn schetst nu mogelijkheden om in die situatie toch aanspraak op de aftrekpost te maken.

Dat kan als de rentebetaling door de ouder de vorm heeft van een rentedragend voorschot of een schenking. Maar als de ouder de starter de rentebetaling kwijtscheldt, vervalt de aftrek in het geheel.

Geld lenen?