Geld & Lenen Nieuws

Rechters willen kredietstop voor lage inkomens

21 november 2005 - Rechters willen een verbod op het verstrekken van leningen aan mensen met een laag inkomen. Vanuit de praktijk zien zij een enorme groei van schuldsaneringen, waarbij vooral veel mensen met een laag inkomen betrokken zijn. Alleen al in 2004 zijn er bij de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet 39.000 verzoeken voor een schuldregeling binnengekomen. Dit waren 4500 verzoeken meer dan in 2003.

Eigenlijk is het heel logisch: wie geen geld heeft om uit te geven en toch iets wil kopen leent geld. Daarvoor hoeft u niet veel moeite te doen. Veel leveranciers zijn bereid voor u een krediet aan te vragen, wanneer u daardoor bij hen koopt. Bij iedere autodealer kunt u een offerte voor een autofinanciering krijgen. Op die manier wordt het kopen van een andere auto makkelijk gemaakt. De ogen worden dan groter dan de portemonnee; door het verstrekken van de lening wordt u in de verleiding gebracht een grotere auto of eerder een andere auto te kopen dan u van plan was.

Het gaat niet alleen om grote aankopen zoals een auto. Ook bij postorderbedrijven is de bereidheid groot om leningen te verstrekken als u daarmee een aankoop bij het postorderbedrijf doet. Als u een lening niet wordt aangeboden dan vindt u in elk willekeurig omroepblad verschillende adressen waar u eenvoudig en snel aan geld kunt komen, althans dat wil de aanbieder in de advertentie u laten geloven.

De vraag is: waarom wordt ook aan mensen krediet verstrekt die het eigenlijk niet kunnen betalen?

De verklaring ligt in de hoogte van de rente. De rente die kredietverstrekkers in Nederland maximaal mogen vragen, bedraagt op dit moment 21% per jaar. Bij dergelijke rentepercentages is simpelweg rekening gehouden met een aantal kredieten dat niet wordt terugbetaald. Met andere woorden, aan een aantal mensen wordt krediet verstrekt dat zij niet kunnen terugbetalen.

Deze praktijken zijn niet alleen de rechters maar ook minister Zalm een doorn in het oog. Zalm treft maatregelen die het verstrekken van krediet aan mensen die het niet kunnen betalen bemoeilijken.

Eén van die maatregelen is de maximale rente te verlagen van 21 naar 16% per jaar. Dit moet kredietverstrekkers weerhouden al te gemakkelijk krediet te verstrekken.

Daarnaast worden zij verplicht een BKR-toets uit te voeren bij kredieten vanaf €250. Een BKR-toets is het opvragen van geregistreerde kredieten bij het Bureau Krediet Registratie in Tiel. Wanneer iemand al te veel krediet had opgenomen werd de aangevraagde lening geweigerd. Tot op heden waren kredietverstrekkers verplicht deze toets uit te voeren bij verstrekking van een krediet van €1000 of meer. Deze maatregel moet voorkomen dat mensen door veel kleine kredieten op te nemen uiteindelijk toch te hoge lasten krijgen die zij niet aankunnen.

Tevens onderzoekt de minister de mogelijkheid om reclame voor leningen te beperken. Als u maar vaak genoeg op de mogelijkheid van een lening gewezen wordt, dan zal u telkens in de verleiding worden gebracht een uitgave te doen die u zonder lening niet zou doen. Wanneer u te vaak de verleiding niet kunt weerstaan dan stapelen de leningen en de financiële verplichtingen zich al snel tot grote hoogte op. Daarmee loopt u het risico dat het bezit van de zaak letterlijk het einde van het vermaak wordt.

Herman Bouter, financieel adviseur