Geld & Lenen Nieuws

Staatsobligaties onder druk door banenrapport VS

AMSTERDAM (Dow Jones)--De Europese staatsobligaties kregen vrijdag druk te verduren van macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten.

De tienjarige bundfuture voor juni sloot donderdag 31 basispunten lager op 117,82 punten. De Duitse bundfuture is een 'standaardtermijncontract' op een mandje van de tien meest recente tienjarige staatsleningen in Duitsland.

Er kwamen in februari meer banen bij in de VS dan verwacht; 243.000, terwijl op 212.000 werd gerekend. In eerste instantie volgde een negatieve reactie, omdat een sterke arbeidsmarkt beleggers richting aandelenmarkten trekt waardoor er minder in obligaties zal worden belegd.

Het banengroeicijfer over januari werd echter omlaag bijgesteld en het percentage van de beroepsbevolking dat werkloos is, is in februari gestegen naar 4,8%, van 4,7% in januari. De obligatiemarkt profiteerde korte tijd van deze tegenvallers voor de arbeidsmarkt.

Een nieuwe stijging van de gemiddelde loonkosten per uur, een cijfer dat door de Federal Reserve nauwlettend in de gaten wordt gehouden, zorgde uiteindelijk voor een negatieve stemming. De gemiddelde loonkosten per uur stegen met 0,3% op maandbasis en met 3,5% op jaarbasis; het hoogste groeipercentage sinds september 2001.

"Voor mij waren de loonkosten het cijfer van de dag", aldus een handelaar in Frankfurt. "De stijging kan worden gezien als een bewijs voor groeiende inflatiedruk en dat zal de Fed er toe brengen de rente te blijven verhogen," aldus de handelaar.

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, heeft aangegeven ook naar macro-economische indicatoren te kijken bij het bepalen van het rentebeleid. "Gezien het uitgangspunt van de Fed zou ik een verhoging tot 5,25% niet uitsluiten", zei de handelaar.

Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5890270