Geld & Lenen Nieuws

NVB wordt treurig van tophypotheektruc

AMSTERDAM - Scheldkannonades zijn niet zo snel op te tekenen uit de mond van Hein Blocks, de directeur van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Dinsdag zei hij slechts wij maken ons zorgen , toen hij bij de presentatie van het jaarverslag van de NVB sprak over hypotheekverstrekkers die zich niet aan de geest van de wet houden. Het strikt opvolgen van de regels moet niet worden verward met juist handelen , aldus Blocks.

Hij gaf het voorbeeld van de klant met een consumptief krediet die graag een hypotheek wil afsluiten. Die schuld kan een beletsel zijn voor de hoogte van de hypotheek.

Een lagere rente kiezen door de looptijd van de rentevaste periode in te korten kan momenteel onder de 4 procent worden geleend helpt niet, want volgens de regels wordt bij een rentevaste periode van minder dan vijf jaar niet de werkelijke rente als maat genomen voor de lasten, maar een toetsrente van 6 procent.

Zo wordt (in ieder geval deels) voorkomen dat, als na de korte rentevaste periode de rente stijgt, de huizenbezitter plots lasten moet dragen die volgens de kredietcriteria niet acceptabel zijn.

De klant zou in zo n geval moeten worden geadviseerd eens naar een goedkoper huis uit te kijken. Maar nee, wat hebben adviseurs bedacht? Los het krediet af (familie en vrienden moeten een paar dagen bijspringen) en de hypotheek kan worden afgesloten, inclusief de lage rente voor de korte periode.

Vervolgens kan het consumptieve krediet weer worden opgenomen, want voor de bepaling van de lasten die daarvoor van belang zijn, tellen de werkelijke hypotheeklasten mee en niet die volgens de toetsrente. Zo kan de hypotheek die eerst het budget van de klant overschreed, toch nog worden verkocht, en ook nog eens geheel volgens de regels.

We weten dat het fenomeen bestaat , aldus Blocks, er komen klachten over binnen. Onafhankelijke adviseurs maken zich eraan schuldig, maar ook directe aanbieders.

Het is Blocks een doorn in het oog, zeker omdat de NVB er veel aan gelegen is strengere wetgeving te voorkomen. De bankensector bezwijkt bijna onder de regellast. Daarom proberen wij goede afspraken te maken, die nieuwe wetten kunnen voorkomen.

Wat betreft de hypotheekmarkt heeft de sector vorig jaar op zijn donder gehad van minister Zalm van Financi n. Hypotheekverstrekkers hebben nu een gedragscode afgesloten, die naar verwachting in september ingaat. Onderdeel is het verlengen van de periode waarin de toetsrente als rekeneenheid geldt, van vijf naar tien jaar.

Blocks: Hypotheekverstrekkers hebben de afgelopen jaren heel creatieve dingen bedacht om zoveel mogelijk mensen toegang te geven tot de woningmarkt. Als er nu iets fout gaat, is de schade groter dan vroeger. Namelijk: als de rente stijgt en de huizenprijzen dalen, blijven huizenbezitters die de lasten niet meer kunnen dragen en hun huis willen verkopen, met een resthypotheekschuld achter.

Bron: Volkskrant 1 maart 2006